Peptydy, aminokwasy i proteiny należą do rodziny białek. Są podstawowym i niezbędnym składnikiem wszystkich żywych organizmów.
Dzięki białkom budulcowym, tj. kolagenowi i elastynie, skóra zachowuje jędrność i elastyczność. Białka funkcjonalne, tj. enzymy, cytokiny oraz przeciwciała, zapewniają prawidłowy przebieg reakcji w skórze.
W kosmetyce zastosowanie znalazły głównie kolagen, elastyna i keratyna – białka, które są naturalnymi składnikami skóry i włosów. Stosuje się też białka mleka, jedwabiu i proteiny roślinne, np. z pszenicy, kukurydzy, groszku, soi, ryżu. A także same aminokwasy, które pełnią głównie funkcję nawilżania naskórka.
Niestety, cząsteczki wszystkich tych białek są ciągle zbyt duże, aby móc przeniknąć do skóry właściwej, dlatego nie mają wpływu na podniesienie poziomu naturalnego kolagenu i elastyny w skórze ani nie mogą wniknąć wystarczająco głęboko, by nawilżyć jej głębsze warstwy.
Peptydy są jednak mniejsze. To krótkie łańcuchy zbudowane z kilku aminokwasów (maks. stu). Dzięki zastosowaniu nowych technik naukowcom udało się opracować metody otrzymywania syntetycznych peptydów o ukierunkowanym, efektywnym oddziaływaniu na skórę – w odróżnieniu od białek mogą one przenikać do jej głębszych warstw.
Każdy peptyd w zależności od rodzaju i kolejności ułożenia tworzących go aminokwasów niesie w sobie określoną wiadomość dla komórek skóry i w ten sposób wpływa na ich funkcjonowanie.
O działaniu tych małych posłańców poczytajcie w „Wysokich Obcasach„.
bialka TO proteiny, a wiec:proteiny, czyli aminokwasy i peptydy (i jeszcze polipeptydy), a nie peptydy aminokwasy i proteiny….